必修1 Unit 5 Nelson Mandela — a modern hero 李仕才 一、阅读理解 Grey clouds move as low as smoke over the treetops at Lolo Pass. The ground is white. The day is June 10.It has been snowing for the past four days in the Bitterroot Mountains. Wayne Fairchild is getting worried about our trek over the Lolo Trail-95 miles from Lolo Montana to Weippe in Idaho, across the roughest country in the West. Lewis and Clark were nearly defeated 200 years ago by snowstorms on the Lolo. Today Fairchild is nervously checking the weather reports. He has agreed to take me across the toughest, middle section of the trail. When Lewis climbed on top of Lemhi Pass,140 miles south of Missoula, on Aug.12,1805,he was astonished by what was in front of him; ＂high mountain chains still to the West of us with their tops partially covered with snow.＂ Nobody in what was then the US knew the Rocky Mountains existed, with peaks twice as high as anything in the Appalachians back East. Today their pathway through those mountains holds more attraction than any other ground over which they traveled, for its raw wilderness is an evidence to the character of two cultures: the explorers who braved its hardships and the Native Americans who prize and conserve the path as a sacred (神圣的)gift. It remains today the same condition as when Lewis and Clark walked it. The Lolo is passable only from July to mid-September. Our luck is holding with the weather, although the snow keeps getting deeper. As we climb to Indian Post Office, the highest point on the trail at 7,033 ft, we have covered 13 miles in soft snow, and we hardly have enough energy to make dinner. After a meal of chicken, I sit on a rock on top of the ridge (山脊）.There is no light visible in any direction, not even another campfire. For four days we do not see another human being. We are occupied with the things that mix fear with joy. In our imagination we have finally caught up with Lewis and Clark. 1. We learn from the text that before 1805 . A. The Rocky Mountains were wholly covered with snow B. there were no people living in the western part of America C.no Americans knew of the existence of the Rocky Mountains D. the Appalachians were the western frontier of the United States 2.We learn from the text that the Lolo Pass . A. has changed a lot since 1805 B.is the meeting point of three cultures C. remains much the same as it was 200 years ago D. now attracts a large number of tourists to visit 3.Judging from the text, Lewis and Clark were most probably . A. two native Indians B. explorers of the early 19th century C. merchants who did business with the Indians D. travelers whose curiosity took them over the Lolo Pass 4.We can infer from the text that when crossing the Lolo Pass the author . A. was attempting the impossible B. was trying to set a world record C. was following the trail of Lewis and Clark D. was fighting with weather and taking unnecessary risks 【文章大意】本文纪录的是一次追寻前人足迹的探险，尽管天气、路程等的艰难，但是在作者看来却是已经赶上了以前的探险者。 1.C 【解析】细节理解题。根据第二段Nobody in what was then the US knew the Rocky Mountains existed, with peaks twice as high as anything in the Appalachians back East.可知答案为C。 2.C 【解析】细节理解题。根据第三段最后一句It remains today the same condition as when Lewis and Clark walked it.可知答案为C。 4.C 【解析】推理判断题。根据最后一段的描述可知，作者他们是沿着Lewis and Clark的足迹进行探险的。 二、完形填空 I started serving the homeless when I was eight years old. I didn t know these people would make such a big difference in my __1__. Twice a month I go to the church and help get things ready for __2__. When the gate is opened, people come in __3__ to get drinks. They take their seats while breakfast is __4__， and then we begin to __5__. We each take two plates and carry them __6__ the line as the plates are __7__. Each person receives several kinds of foods. I walk to the tables and __8__ the plates before them. After I ve served them, I ask if they need __9__ else and bring them whatever they ask for. When I first started serving, I was a little __10__ . At first I stayed close to my mom most of the time, but after I got to know these strangers, I __11__ that they were friendly people. And the __12__ of them was often nicer than the outside. I realized that there was no __13__ to be scared. After serving for a few months, I started to __14__ seeing the same people each week. All of these people make my day much __15__. The past two years have made a big __16__ in my life. I do this __17__ it is the right thing to do. When I serve people, I want them to know that someone __18__ them and that they matter. Serving makes me happy, but even more __19__， it teaches me to love and __20__ others and helps make the world a better place. 【解题导浯】 本文是一篇记叙文?！拔摇蓖ü约喊怂旮媛杪璧浇烫米龃壬苹疃那咨砭?，感悟到了人生的意义。 1. A．study B．work C．family D．life 答案与解析：D 考查名词。首先空处所在句是全文的主旨句，又根据文章最后一段第二句“The past two years have made a big __16__ in my life”可知，这些人对“我”的人生(life)产生了巨大的影响。故选D项。 2. A．breakfast B．brunch C．lunch D．dinner 答案与解析：A 考查名词。根据4空所在句可知，此处应该是为早餐(breakfast)做准备工作。故选A项。 3. A．secretly B．quickly C．slowly D．separately 答案与解析：B 考查副词。根据生活常识可知，肯定是快速地(quickly)进教堂来取饮料。故选B项。 4. A．ordered B．enjoyed C．prepared D．tasted 答案与解析：C 考查动词。根据空处所在句句意可知，我们准备早饭时，他们坐下来。故选C项。 5. A．eat B．serve C．leave D．try 答案与解析：B 考查动词。根据第一段的“I started serving the homeless”可知，我们侍候无家可归者，为他们提供饭菜。故选B项。 6. A．before B．beyond C．above D．along 答案与解析：D 考查介词。此处表示：我们每个人拿两个盘子，沿着座位给他们端上食物。before“在……面前”；beyond“超出……的范围”；above“在……上方”；along“沿着……旁边”。故选D项。 7. A．emptied B．washed C．filled D．dried 答案与解析：C 考查动词。根据句意可知，当盘子被盛满(filled)食物的时候我们才把盘子端给无家可归者。故选C项。 8. A．make B．set C．fix D．show 答案与解析：B 考查动词。根据空前的“I walk to the tables”可知，“我”应该是把盘子放置(set)在他们的餐桌上。故选B项。 9. A．nothing B．everything C．what D．anything 答案与解析：D 考查不定代词。根据空处所在句句意可知，“我”询问他们是否还有其他需要。故选D项。 10. A．surprised B．embarrassed C．scared D．puzzled 答案与解析：C 考查形容词。根据上下文可知，刚开始时“我”有点害怕(scared)。下文的“to be scared”也是提示。 11. A．realized B．admitted C．claimed D．swore 答案与解析：A 考查动词。根据语境可知，随着“我”对这些人的深入了解，“我”意识到他们是友善的。realize“意识到”；admit“承认”；claim“声称”；swear“发誓”。故选A项。 12. A．past B．inside C．surface D．front 答案与解析：B 考查名词。根据空后的“nicer than the outside”可知，空处应用outside的反义词inside。故选B项。 13. A．way B．doubt C．reason D．wonder 答案与解析：C 考查名词。根据语境可知，这些人都很友好，“我”没有理由(reason)感到害怕。故选C项。 14. A．get tired of B．take charge of C．get down to D．look forward to 答案与解析：D 考查动词短语。根据上文“我”情感的变化可知，做了几个月后，“我”每周都期待(look forward to)与这些人见面。get tired of“对……厌倦，厌烦”；take charge of“负责”；get down to“着手”。故选D项。 15. A．better B．further C．busier D．easier 答案与解析：A 考查形容词。根据上文“我”每周期待与这些人见面可推知，“我”的生活每周因他们变得更好(better)。故选A项。 16. A．success B．difference C．profit D．fortune 答案与解析：B 考查名词。此句与文章第一段第二句中的“make such a big difference”呼应，故选B项。 17. A．because B．if C．once D．though 答案与解析：A 考查连词。根据上下文逻辑关系可知，空处前后有因果关系。故选A项。 18. A．relies on B．goes after C．cares about D．looks for 答案与解析：C 考查动词短语。care about“在乎，关心”；rely on“依靠，依赖”；go after“追求，追逐”；look for“寻找”。此处表示“我想让他们知道有人关心他们并且他们很重要”。故选C项。 19. A．necessarily B．interestingly C．honestly D．importantly 答案与解析：D 考查副词。importantly“重要地”，necessarily“必要地”，interestingly“有趣地”，honestly“诚实地”。根据空前的“Serving makes me happy，but even more”可知，importantly更符合语境，故选D项。 20. A．respect B．forgive C．inspire D．protect 答案与解析：A 考查动词。forgive“原谅”，inspire“激励”，protect“?；ぁ?。由语境可知，只有respect符合，故选A项。 三、七选五 (2018·合肥市高三调研性检测) How to Set Goals Whether you have small dreams or high expectations, setting goals allows you to plan how you want to move through life. Some achievements can take a lifetime to attain, while others can be completed in a day. __1__ ? Determine your life goals. Ask yourself some important questions about what you want for your life. What do you want to achieve today, in a year, and in your lifetime? The answers to this question can be as general as “I want to be happy” or “I want to help people”. __2__ ? Set specific goals. Be specific and realistic about what it is that you want to achieve. Research shows that setting a specific goal makes you more likely to achieve it. __3__ For example, “Be healthier” is too big and vague to be a helpful goal. “I want to eat more vegetables, and I want to run a marathon” is better. ? Write out your goals. Be detailed, be clear, and include your steps. __4__ Keep your list in a place where you can get informed frequently. This will help keep you motivated. ? __5__ You may find yourself set in your ways concerning broad life goals, but take the time to re-evaluate your smaller goals. Are you accomplishing them according to your timeline? Are they still necessary to keep you on track towards your larger life goals? Allow yourself the flexibility to make some small changes to your goals. A．Adjust your goals. B．Track and measure your progress. C．Having deadlines will keep you motivated. D．Consider what you hope to achieve in 10, 15, or 20 years. E．Here are some important ideas that you may find helpful. F．Writing them down tends to make them become a little more real. G．Remember that you may need to break large goals into smaller goals. 【文章大意】 本文是一篇说明文，主要介绍了设定目标的四种方法。 1．答案与解析：E 根据空处所在位置可知，空处承上启下；结合下文各段的主题句可知，空处引出设定目标的有用方法，故E项符合语境。 2．答案与解析：D 根据该段的主题句“Determine your life goals.”可知，该段主要建议“确定你的终身目标”；据此可知，该目标属于长期目标，故D项符合语境。 3．答案与解析：G 根据下文中的“For example, ‘Be healthier’ is too big and vague to be a helpful goal. ‘I want to eat more vegetables, and I want to run a marathon’ is better”可知，该处举例说明要把大目标分解成小目标，故G项符合语境。 4．答案与解析：F 根据该段的主题句“Write out your goals.”可知，要写下你的目标；据此可以判断，空处解释“写下目标”的原因，故F项符合语境。 5．答案与解析：A 根据空处所在位置可知，空处是该段的主题句；结合该段内容尤其是该段尾句“Allow yourself the flexibility to make some small changes to your goals.”可知，该段主要讲可以灵活地对你的目标做一些改变，故A项符合语境。 四、书面表达 某英文报社举办以“I Like Reading”为主题的征文活动，你打算投稿。请根据以下要点写一篇短文： 1．你为什么喜欢读书； 2.你喜欢读哪一类的书(例如：历史、科学、文学等)？请给出至少两个理由。 注意：词数120左右。 _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ 【参考范文】 I Like Reading Reading is my favorite hobby. I can never stop the love for reading because books are like wise teachers as well as good friends in my life. As we know, books are the source of knowledge. I benefit a great deal from reading. There are a variety of books for us to choose from, like history books, science books, literary books and so on. But what interests me most is literary books, especially those by famous writers. For one thing, they help to improve my writing skills and broaden my horizons. For another, they can enrich my life and provide me with great fun. Isn’t it a pleasure to have great calm in mind while you are reading?